Halaman

Isnin, 12 Mei 2014

Lock release button gear patah

salam ...ini kisah semalam ... semalam saya pergi kenduri kawin anak kepada kawan sekerja ayah di puchong ... on the way nak balik ... kami singgah sekejap di Pasaraya OTK ... pas selesai beli barang dapur ... masa ayah nak reverse kereta ... tiba-tiba ... OMG !!! ... lock release button gear patah ... masa ayah tekan tu memang ada bunyi klip dia patah ... huhuhuhu....terus gelabah....apa nak buat ni???

Lock release button gear tak function ...so kereta tak boleh nak reverse sebab gear tak boleh nak tolak ke depan...tapi kalo tolak ke belakang boleh...maknanya kereta masih boleh bergerak cuma tak boleh reverse....masa ni ayah saya tak boleh nak pikir secara waras sebab dalam kepala dia ingatkan gearbox rosak ... adus habis lah....mahal ni kalo gearbox rosak....time ni plak kete ni wat hal....terus dia call kawan sekolah dia minta bantuan....nasib baik lah kejadian berlaku kat puchong....10 minit lepas call ... kawan ayah pun sampai....pas tengok problem ... kawan ayah cadangkan kita tolak dulu kereta ni keluar dari parking....pastu terus drive gi bengkel....disebabkan ayah saya tengah serabut tadi...so dia tak jumpa solution yang se simple itu....ibu lagi lah pulak kan...senyap jer tanpa idea...ibu call atuk tan tanya nak buat cam mana? atuk tan suruh panggil towing bawa kereta ke bengkel....ha....oooo ok....membantu sikit....tapi panggil towing ... mahal kot dia charge...

sampai jer bengkel....tukang pomen cek cek ... oooo...ini kes klip dalam gear ni patah...lorr....rupanya itu jer masalahnya...huh lega...Alhamdulillah selamat duit ayah....terus tersenyum gembira...lega rasa hati....kih kih kih ... tu saya bergambar dengan sarung gear yang dah rosak

adik pun nak pegang jugak.... 

ini gear yang dah terbogel....

pagi ni ibu bawa kete gi keje dengan gear yang terbogel....nak gerak tekan jer button atas tu k....semalam kedai kete banyak tutup...dah habis pusing satu puchong .... semua tutup....kalo ada pun...sarung tu tak padan....kami pun dah penat....so ayah decide cari esok jer...confirm banyak kedai buka...

ini gambar di majlis kenduri kawin yang kami pergi semalam...Selamat Pengantin Baru....moga bahagia hingga ke jannah

yang ni pula gambar dengan rakan sekerja ayah ... tahniah ... dah pun selamat menerima menantu perempuan ...

4 ulasan:

Nafira usof berkata...

Alhamdulillah.. nasib boleh jalan lagi yer kete tu. pakai kete camtuh lah Atia~ tetiba jer kalo nak buat hal~

Eliss Mie berkata...

nasib baik bukan rosak gearbox yer..kalu tak mau riban2..hehehe

Ema Rie berkata...

bestnya dapat tangkap gambar ngan pengantin... kite pegi pengantin tengah makan...

Ms Haslina berkata...

salam,

kalau guna insuran etiqa, towing with certain radius mmg free gitu.

alhamdulilah bukan gearbox.