Halaman

Rabu, 6 Mac 2013

AES ... terkene jua


semalam saya dapat surat saman....grrr....selalunya ayah berhati-hati time lalu depan kemera aes....ni ntah apa kes....terkene jua.....86km/j.....bukan laju pun....had laju dibenarkan 70km/j....huh....

di bawah semakan saman JPJ secara online...ada 2 cara....melalui web JPJ atau MYEG




Sedikit Info mengenai AES

  • AES berupaya mengesan dan merakam secara automatik sebaik sahaja mana-mana kesalahan lalulintas di lakukan di kawasan sering berlaku kemalangan sahaja.
  • Pelaksanaan AES meliputi kesalahan:
    • Tidak mematuhi lampu isyarat
    • Memandu melebihi had laju
  • Maklumat kesalahan ini kemudiannya dihantar secara real time online ke Pusat Kawalan AES (Control Center). Maklumat diproses bagi mengenal pasti pemandu/pemilik kenderaan berdasarkan kepada maklumat pemilik/pemandu yang terdapat dalam pangkalan data JPJ.
  • Saman akan dikeluarkan secara automatik dan dihantar melalui pos kepada Orang Kena Saman (OKS).
  • Sistem juga secara automatik menghantar maklumat kes ke mahkamah untuk tujuan perbicaraan jika OKS memilih untuk gagal membayar kompaun atau dibicarakan.

5 ulasan:

syusye berkata...

alamak terus check saman..tbe2 terasa cuak plak..sbb syg duit..haha..
alhamdullilah xde saman setakat nie..=)

eT berkata...

aritu pon rasa cam kene tangkap gambar tepi hway...tp cek2 xder lak saman..konpius..huhu

Kancilbiru berkata...

aku ni tetiba kena saman parking tahun 2010 punya sampai rumah..

lagi hampess..

Nafira usof berkata...

owhhh.. kena sudah~ nanti nak cek jugak ler~

iera berkata...

smlm iera cek kat henset..iera pun dah kena kak..aduhai,rasenye tak laju punnn...