Halaman

Jumaat, 28 Disember 2012

Kisah di Telaga Tujuh Langkawi

Telaga Tujuh adalah salah satu keanehan geologi yang menakjubkan. Dinamakan Telaga Tujuh kerana air terjun terbentuk daripada pecahan tujuh telaga semulajadi. Ini tulisan yang tertulis pada batu di bawah....

selepas kami dikecewakan oleh langkawi cable car.....kami terus ke telaga tujuh ni....tak jauh dari langkawi cable car tu.....

bergambar dulu sebelum memulakan misi menawan telaga tujuh.....

huh....untung lah adik.....tak penat...di dukung oleh ayah....

tu atuk ne saya benti rehat dulu....nak naik ke telaga tujuh ni ada 2 jalan....satu ikut jalan tar....satu lagi ikut tangga....baik naik tangga....tak penat sangat

ucu ngan acik.....berhenti rehat sambil menunggu atuk ne....saya, mama, & yang lain-lain semua dah naik dulu

ibu, ayah & adik adam paling last sebab tunggu atuk ne....hehehe....sian atuk ne....tak larat....tapi nak gak naik....semangat nak tengok rupa telaga tujuh.....

ni atuk ne ngah berhenti rehat......ni ntah berapa kali dah atuk ne duduk.....sepanjang naik tangga tu dia ada sediakan beberapa kerusi & pondok

akhirnya.....atuk ne saya mengalah....huh semput nafas....dia memang dah tak larat sangat dah nak naik.....dia nak tunggu kat pondok ni jer.....so disebabkan tak nak tinggalkan atuk ne sorang-sorang....ibu pun tak naik...ayah jer yang meneruskan perjalanan ke telaga tujuh......masa ibu sampai di pondok ni....saya ngan yang lain-lain...dah lama dah sampai ke telaga tujuh....hebat kan saya????naik tangga sendiri......tak der orang dukung pun....

ni gambar kami yang sampai ke telaga tujuh.....ayah kata sebenarnya dari pondok yang ibu & atuk ne duduk tu.....tak jauh dah nak sampai ke sini.....

tu dia telaga tujuh....nampak jelas satu jer....lagi enam ntah kat mana ntah

laluan yang ada tangga setakat sampai di kawasan ini sahaja....jalan seterusnya adalah laluan biasa.....disebabkan hanya nampak satu jer telaga di situ....makanya paklong, acik & ucu meneruskan misi pencarian telaga tujuh....kat map tulis.....atas lagi puncak telaga tujuh.....ok....gigih mereka bertiga bersama sekumpulan pelancong lain naik ke puncak.....sepanjang perjalanan macam-macam jadi......kene gigit pacat.....lalu di kawasan yang sangat wangi.....pokok tumbang....sesat....dan....pusing-pusing di laluan yang sama....lepas turun naik bukit.....akhirnya mereka sampai juga ke puncak....tapi sayangnya.....tak juga jumpa telaga tujuh.....DIMANAKAH TELAGA TUJUH????

menurut kata brother yang jaga parking kat situ.....di tiang-tiang itu lah terdapatnya telaga tujuh.....hahahaha.....penat jer paklong,ucu ngan acik panjat sampai atas puncak....kih kih kih.....tak per....pengalaman yang menyeronokkan.....

sementara paklong,acik & ucu mencari telaga tujuh yang memang tak kan jumpa di puncak tu....kami main air di sini.....kawasan mandi ni bawah sikit dari pondok atuk ne rehat tu......

peace....seronok mandi kat sini....tapi kene hati-hati sebab batu licin 



kat kawasan ni ada gak disediakan pondok.....toilet ada tapi tak boleh guna sebab tak der air....ee....kotor

air terjun berdekatan tempat kami mandi

ni dah turun bawah semula......kami makan makanan ringgan dulu sementara menunggu paklong,acik & ucu turun....hampir 4 jam mereka dalam hutan tu....siannya.......telaga tujuh yang dicari rupanya bukan di puncak....map buat orang konpius....hahahaha....brother parking cakap....map tu bukan orang tempatan yang buat....orang KL.....patut tulis kawasan telaga tujuh tu kat mana.....


Telaga Tujuh atau "The Seven Wells" adalah satu rangkaian tujuh telaga semulajadi yang airnya mengalir dari tujuh mata air. Dipercayai terdapat tujuh orang puteri dari kayangan yang sering mandi dan amat suka akan kesejukan air perigi ini. Terdapat seorang putera raja yang tinggal berhampiran perigi ini dan cuba untuk memikat serta mengahwini salah seorang puteri-puteri ini tetapi masih belum berjaya. Air ini juga dipercayai mempunyai kuasa yang boleh menyembuhkan beberapa penyakit.

sumber : klik sini



ada 638 anak tangga nak sampai ke telaga tujuh.....tinggi betul....penat tapi sangat seronok.....




7 ulasan:

Nafira usof berkata...

bestnye~ nak gi jugak lah nanti.. nak gi mandi manda jugak.. heheehe

Tanpa Nama berkata...

saya tau telaga biru....add fb saya Hans hidayat

Aini berkata...

tq for info yang best!! :)

Aini berkata...

tq for this info! :)

Nur Aimi Sofea berkata...

Tq for some inform bout telqga tujuh ni. . Siap jga setengah krgn ttg lawatan ke P.Lang. =]

PEace berkata...

Mmg kawasan berpagar tu jer ke telaga tujuh...ada org lain cakap atas lagi??

Atia Adina berkata...

PEace, paklong saya naik atas lagi dah tak jumpa kawasan air...telaga pun tak der...