Halaman

Isnin, 16 Julai 2012

Grill Rumah

Hari ni saya nak cerita pasal grill rumah kami yang dah pun siap di pasang....

ni adalah design yang dipilih oleh ayah dan ibu......design dari buku......cantik tak? bunga ros menjalar ke atas....sebenarnya ibu nak grill horizontol color putih....ramai orang guna sekarang ni....simple jer....tapi ayah plak tak berkenan....macam penjara katanya.....

tada.....dan ini dia hasilnya.....dalam buku tu color gold....ayah tak berkenan....dia pilih color bronze....

sama ke grill pintu ni macam dalam gambar kat buku tu? tak sama kan?....

1. Bunga ros menjalar tu tak menjalar sampai ke atas macam dalam buku tu.....atas tu nampak kosong jer......ayah dah suruh dah En Zam (tukang buat grill) tambah bunga ros menjalar sampai atas....nasib baik dia nak tambah.....

2. Frame grill....dalam buku frame dia tebal.....yang dia buatkan untuk kami ni frame kecik jer....tak sama gak.....En Zam kata....yang tu ayah kene cakap sebab standard dia akan bagi frame nipis macam ni jer.....adoiyai....dah kami nak macam dalam gambar tu....kene buat macam tu lah kan? mana lah kami tau standard dia frame kecik tu....kami ni dah lah first time order grill....huh....yang ni En Zam tak boleh ubah dah....kalo ayah nak gak dia minta tambah duit RM600.

3. Grill kami ni kami rasa lembut...rupanya Wrought Iron ada banyak jenis....yang dia bagi kat kami ni wrought iron hollow....dia lembut....tak solid....huh....ler....kenapa masa order hari tu En Zam tak terangkan berkenaan dengan jenis-jenis wrought iron.....kami kan dah cakap dah kami tak tau apa-apa pasal grill.....yang kami tau wrought iron mahal....mesti elok....huh...kami pun satu.....patutnya buat lah research dulu kan? ni main redah jer.....amik ko....ini lah hasilnya....dapar wrought iron hollow yang nipis.....huhuhuhu....En Zam kata kalau jenis padu harga dia lagi mahal.....total harga grill kami satu rumah wrought iron hollow adalah RM3800....

4. Yang macam kipas dekat dengan kunci tu pun tak der kan? yang tu nanti En Zam tambahkan.....

ini pintu dapur.....dapur patutnya kami ambil pintu biasa jer pun dah ok....duk kat belakang jer pun.....hehehe....kami ni memang masa order tu tak pikir banyak lah.....dah lah sepanjang grill dibuat sekali pun kami tak pernah jengah ....padahal bengkel En Zam tu dekat jer ngan rumah...oh yer yer...segala kesilapan adalah berpunca dari kami yang cetek pengetahuannya pasal grill & malas plak pergi tengok progress grill tu......just follow up bila grill nak pasang jer....adoiyai......

 ini penghadang naik tangga.....tujuannya supaya budak-budak tak boleh main turun naik tangga.....khas untuk adik adam saya lah tu....juga untuk bakal adik ke tiga saya nanti......bukan sekarang....akan datang lah....5 tahun lagi kot....yang ni dia pasang senget...ayah dah minta dia betulkan...

ini plak penghadang tangga tingkat atas....yang ni ayah minta En Zam betulkan.....selak tu sepatutnya sebalah dalam....buka pintu pun patutnya arah ke atas....bukan ke bawah dan tergantung macam ni.....tak sesuai....

tingkap dapur.....

 tingkap bilik bawah


 tingkap bilik atas (bunga ros tak menjalar sampai atas)


tingkap bilik atas

 tingkap bilik atas sebelah tepi (bunga ros & daunnya kurang sangat kat sini.....)

 tingkap ruang tamu sebeleh tepi (yang ni cantik jer bunga ros menjalar ke atas)

 bahagian tepi pintu...(ini pun cam kurang jer kan? kosong jer nampak....)

 toilet









32 ulasan:

MAMASUE berkata...

saya adalah salah atu daripada tuan rumah yg pakai grill mcm penjara tuh...hahaha...mmg tak de komen apa2 lepas dah siap, sbb mmg dah expect itu je lah pun yg cina grill tu blh buat....muahaha!

eT berkata...

haha...sama la kami pon...grill penjara jugak guna kaler putih...nmpk simple...tp akhak sukaa... :p

Kancilbiru berkata...

takpala..ni pun dah cantik dah. cuma bunga ros dia tak cukup air ngan baja, sebab tu tak sampai tinggi...hehe..

Eliss Mie berkata...

lain kali beli rumah yg dah ada grill..dah tak boleh buat apa dah mcm aku :p

ok laa tu,cantik jugak cuma tak penuh, mungkin ukuran tu tinggi. psl bunga tu memang sama jer tengok dalam gambar bilangan lekuk2 dia tu.(siap kira)cuma ko tidak bernasib baik sebab pintu ko tinggi.

Kesuma Angsana berkata...

KA suka juga nmpak cantik je, x taulah klau x berpuashati pulak!.

iela berkata...

baik beli grill mcm penjara jerk :P

Aidanisme berkata...

rumah aku grill penjara tu.. hehehe..

wrought iron mmg byk jenis.. klu ikut harga kau mmg murah sgt2 sbb mak aku buat pagar depan je dah rm3000, besi besar gabak berat lak tu nak tarik bukak pagar.. mungkin sbb tu serba serbi kurang..

melayu niaga mmg cam ni lah.. sabar je la..

Atia Adina berkata...

Aidanisme : tu lah aida....niat nak tolong orang melayu....tapi orang melayu plak niaga lebih kurang jer....yang mak ko punya tu wrought iron solid lah tu....yang solid memang mahal....berat....aku punya ni ringan jer....aku tanya 2 tempat...dua-dua bagi quotation harga cam tu....

Nini D.. berkata...

saya suka design nih..cantik tapi mau seksa nak bersihkan bila time raya nanti

Cnidaria berkata...

alamak..! umah muni pon grill yg mcm penjara tu jugak.. hehe ramai ni leh wat club..neway dah cantik tu pilihan ad & am..

Atia Adina berkata...

muni : anyway cantik jer grill tu....cuma mungkin sebab expectation ad & am tinggi....sebab tu jadi tak puas hati.....apa yang diharapkan macam tak sama dengan hasilnya.....dah tu jer rezeki kami agaknya....terima jer lah seadanya

mama_izz berkata...

cantikk...tp tula bak kata KB bunga ros ala2 tak cukup baja tak naik tinggi~hihi...ni salah satu grill idaman kononnye la nanti...

Husna berkata...

nk pasang grill ni kena ikut konsep ape yang kita nak buat utk rumah kita. saya pakai je grill yg horizontal line tu sbb nak modern. xdela rs dalam penjara pon kan..kalo tgk rumah2 besar design modern skrg ni semua camni je..kalo penjara pakai vertical line.. dah cantik dah tu grill..nnti dah lengkap satu rumah dah tak perasan dah grill tu..

Atia Adina berkata...

Alamak....bagi rumah-rumah yang guna grill horizontal jangan ler amik kisah sangat ngan ayat penjara tu.....yang suami tengok tu rumah dia grill horizontal tebal....nampak tak menarik la....bila dia tgk rumah lain yang tak tebal sangat dia nampak ok plak.....

Atia Adina berkata...

Husna : Rumah saya konsep ikut suka hati....hehehe....tu lah...nnt dah pasang langsir tak nampak sangat dah grill tu kan?kalo tinted cermin lagi lah plak tak nampak...tinted tengah tengok pada bajet dulu

Tanpa Nama berkata...

Atia adina boleh x jika sy nk minta num contact en zam. :)

Tanpa Nama berkata...

Melayu niaga mmg cam tu?....ramai ke "LIKE"...fikir2kan...

Tanpa Nama berkata...

Ayoyo memang teruklah En Zam tu ..saya peratikan dalam gambar tu memang menyakitkan hati betul!

Cara dia pasang grille tu takde safety langsung! Senang orang nak cabut grille tu ..siap ada gap frame tingkap ngan dinding.

Tanpa Nama berkata...

Yang di tingkap bilik air dan tepi pintu boleh dibuat begitu rupa aje.

Yang grille tingkap dapur kenapa takde besi melintang tu?

Tanpa Nama berkata...

Minta ditambah besi melintang tu kat semua grille tingkap. Mana kuat grille tu..dahler hollow.

jan besi berkata...

mana ada besi grill solid.sapa larat nak angkat..cuma ada nipis tebal ja..paling nipis 0.8mm la tu..standard ja..tak semua org melayu buat kja teruk..lain kali tgk dulu hasil kerja terdahulu

Atia Adina berkata...

jan besi : tu lah...kan saya cakap....saya yang silap...tak buat research dahulu....tak tengok pun hasil kerja En Zam tu....just follow up bila grill nak siap jer....pas dapat...macam tu hasilnya....

Tanpa Nama berkata...

Salam,sy brkenn dgn grill uma yg awk buat.bole x awk bg contct no en.zam tue.coz sy tgh mencr tukang grill uma.plez reply me a.s.a.p di no 0176420527.thx:-)

Atia Adina berkata...

0176420527 : Maaf banyak-banyak sebab saya dah tak simpan no En Zam

Tanpa Nama berkata...

saya cadangkan sekiranya nak buat grill biar la guna besi tebal 1.2mm saiznya 1x1 atau pun 1x2.. hiasan bunga2 kalau nak buat hiasan kalau boleh biar banyakkan

Didie Kamila berkata...

Apa yg sy bole kata..Org yg buat grill ni nampak mcm kurng jujur je..
Mungkin nk untng lebih..Dekat gambar beria display ada kipas, ros smpai dkt ats, besi tebal..Tapi bila dah pasang byk yg kurng..Nasib baik perasan dan komplen..Kalau senyap je dan tak bertegas mmg untung sngt la die..

Tanpa Nama berkata...

salam..
Terbaca pengalaman akak ni..memang nampak sangat betapa kurang jujur dan telus pembuat grill ni. Derang memang selalu amik kesempatan atas kekurangan ilmu kite. Ye lah..bukan bidang kite kan..mana la nak tau ada nipis, ada hollow,...tu kekadang pengajaran untuk kite bersama jugak..bile survey tu, kalau murah tak semestinya bagus..saya pun selalu terkena... :)

Fadeli Zaini berkata...

Salam... Dr sudut pemerhatian sy pd grill trsebut memng sy sndiri tidak puas hati. Frame grill pintu sharusnye biar lh besar ukurn 1x2 inci. Hsil kerja nye pon sgt lh kasar cz setiap design bunga antara semua tingkp nmpk tidak same... Sy bkata bgtu krn sy sndiri adlh seorng ahli dlm membuat grill. Jika tidak percya boleh lh research cntoh2 grill yg dibuat orng laen, hasil kerja ni memng lh truk sgt2... Jika nk lihat cntoh grill yg sy buat boleh lh add fb sy ( mrf fadeli / mrf maju trading). Bengkel sy beroperasi di air molek melaka.

Tanpa Nama berkata...

Salam..terlebih dhulu sy minta maaf..pemasangan grill rmh anda kurang septy...kerana pembikinan yg kurang pengalaman dan epemasangan kurang kemas...kerana anda tidak tahu sy ksi tahu...

Atia Adina berkata...

mmg x selamat....kami dah pun tambahbaik

Tanpa Nama berkata...

tak elok dan tak mahir tukang buat grill ni..

Tanpa Nama berkata...

As'slm, nk tanya grill jenis apa & patern apa yg bagus,serta yang terkini ?