Halaman

Rabu, 16 April 2014

Gunting Rambut


Ahad lepas ibu & saya gunting rambut

masa ni ibu dah siap gunting....turn saya pulak.. sebenarnya ayah just nak repair rambut depan saya jer....sebabnya sebelah depan tu dah panjang sampai tutup mata....serabut ayah tengok....tapi lain pulak jadinya bila saya pulak terbekenan dengan potongan rambut ibu...

in progress .... geli lah pulak

dah siap... huhuhu ... sedih lah pulak

  
ni gambar sebelum & selepas potong rambut ... comel yang sebelum potong kan? sekarang ni hari-hari saya tanya ibu...bila rambut saya nak panjang?????? huhuhuhu








Selasa, 15 April 2014

Buat Passport

ini adalah kali pertama ibu saya buat passport....so sebelum pergi buat passport, ibu buat research sikit....ibu google & baca blog orang yang tulis pengalaman diaorang buat passport....kebanyakkannya semua kata ambil masa yang lama sebab ramai sangat orang....ada yang datang sebelum pintu pejabat imegresen dibuka ... ada yang dah beratur tak dapat nombor giliran....& macam-macam lagi lah....jadi bagi mengelakkan berlaku perkara sebegini ibu decide untuk buat passport masa waktu bekerja....mesti tak ramai orang kan jika dibandingkan ngan hari cuti....pejabat imegresen paling dekat dengan opis ibu adalah di PKNS....so masa rehat hari jumaat ibu terus zass ke PKNS....sekali sampai jer tengok notis....ops...alamak tutup lah pulak.....huhuhuhu....tapi nasib baik no giliran masih boleh ambil...cuma kene datang semula selepas 2.45tgh ... oooo ... ok lah...dari datang tak dapat apa....


lepas ayah solat jumaat ... ibu & ayah terus ke sini ... masa ni nombor giliran yang ibu amik tadi dah terlepas lah pulak...aduhai....kene pulak ambil nombor giliran baru....kene tunggu 20 nombor seterusnya


tapi ayah saya tak puas hati...sebab terlepas dua nombor jer kene pulak tunggu 20 nombor seterusnya...so ayah pun pergi merayu kat kaunter yang buat passport tu...yes....nasib baik lah diaorang ok....boleh consider....kalo tak jenuh pulak nak tunggu kan?

sekarang dah tak perlu dah bawa gambar ukuran passport...kat kaunter dah pun tersedia kemera untuk ambil gambar segera....kene pakai tudung gelap...disarankan sebelum nak ke sini, baik pakai terus kain tudung hitam & baju hitam...sebab gambar pada passport adalah hitam putih

tapi kalau tak pakai tudung & baju gelap....jangan risau..dia ada sediakan tudung hitam & blazer

ibu saya pakai tudung kelabu...ingatkan ok dah sebab color gelap....rupanya tak boleh....kene tutup warna kelabu tu dengan kain selendang hitam yang dia dah sediakan....nampak macam pakai shawl jer dalam gambar

ini hasilnya....passport ibu & ayah....proses tak lama pun....isi borang...gi kaunter buat passport...kemudian pergi pula ke kaunter bayaran....pas bayar dia suruh tunggu sejam untuk datang semula ambil passport....tu jer....mudah kan? ...

Menyorok di dalam bakul

cuba teka sapa duk dalam bakul tu?

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
yer betul.....dia ialah adik saya....adam amzar