Halaman

Khamis, 21 Mei 2015

Langkawi Day 3 - Mangrove Tour

Hari ke tiga di langkawi...pagi-pagi kami dah check out ... kami plan nak gi mangrove tour hari ni ... pastu nak shoping kat pekan kuah ... then terus ke airport...flight balik kami pukul 7.45 malam...

bergambar dalam kondo sebelum berangkat....

baju kami sedondon....malam sebelumnya ibu beli kat pasar malam pekan kuah...sehelai RM14

kami breakfast kat food court depan HIG Hotel...

pas breakfast terus zass ke Tanjung Rhu....untuk mangrove tour kami diminta untuk naik dari jeti di sini....

ni harga mangrove tour yang dipaparkan kat jeti..harga untuk tour 3 jam RM450...mahal berbanding dengan harga yang ibu saya dapat...agen yang uruskan penginapan kami bagi kami harga RM300 untuk tour 3 jam.... jimat RM150....sebelum tu ada juga ibu saya tanya tempat-tempat lain (google pekej & no telefon)....first agen dia bagi harga RM400...seterusnya RM680....yang ketiga bagi RM380...dan last sekali RM300 ...dengar jer harga ni ibu terus kata ok...jadi...

bosan menunggu....kami janji pukul 10 pagi...kami sampai sini terlewat sejam...dalam pukul 11 pagi...sampai-sampai....driver bot cakap...agen kami janji dengan dia pukul 12 tengahari...hah??? terus ibu tunjuk bukti mesej-mesej temujanji...aduhai...cam mana lah boleh silap plak ni....so terpaksa lah menunggu di sini hampir sejam....memula atuk tan nak cancelkan dah sebab dia bimbang tak sempat nak shoping memandangkan kul 6 ptg kami nak kene gerak ke airport dah...tapi pemandu bot cuba sedaya upaya datang sesegera yang mungkin...11.45 dia sampai...ni lah masalahnya bila kita booking dengan orang tengah....miscommunication.... driver bot siap cakap...kalo booking direct ngan dia sebenarnya harga lagi murah...owh ye ke??? mana lah kami tau kan??? so maknanya agen kami tolong jadi orang tengah bookingkan pekej mangrove tour kami dan dia amik untung atas angin jer la ek???...ntah...nampak gaya macam tu lah kot

keluarga mak uda...

ok dah jom naik bot

nyamannya



jom tour




Stop sekejap untuk Mangrove Eagle Watching....gambar eagle tak amik....kat sini rasanya dekat 30 minit juga kami berhenti untuk tengok helang makan...















kalo air surut kami boleh lalu bawah gua buaya ni....sekarang tak boleh sebab air pasang...

Berhenti di Gua Kelawar


dalam gua kelawar....nak masuk ke sini kene bayar
dewasa RM1
kanak-kanak RM0.50
sewa lampu picit RM1


dalam gua ni busuk sebab penuh dengan kelawar...adik adam sepanjang jalan tutup hidung

kelawar


ini dekat fish farm...

brother tu tunjukkan kepada kami jenis-jenis ikan dan kami diberi peluang untuk bagi ikan tu makan


paklong cuba untuk masukkan makanan dalam mulut ikan pari....ikan pari tak der gigi...tapi gusi dia sangat keras...kene kepit sakit juga lah

adik adam pun sibuk nak juga bagi ikan makan


ini ikan yu pasir sebab kulit dia macam kertas pasir...kasar

paklong cuba rasa kulit dia...


pas bagi ikan makan...kami masuk jap restoran atas air ni....minum & makan...air buah dia segelas RM5...nasi goreng ayam plak RM10...

pas mangrove tour kami terus ke Idaman Suri...shoping...

tak beli banyak sangat pun... kami naik kapal terbang...takut terlebih berat

ini kat Haji Ismail Group....borong coklat...maklong borong coklat jer habis sampai RM700....berat yang dia beli untuk naik flight... 20kilo jer dah habis kat berat coklat...

lolipop besar...dalam dia ada lolipop kecik-kecik

ini dah dalam flight...masa memang terhad...kalut-kalut shoping pastu terus zass ke airport...

balik tak pilih seat...masa check in...dia bagi auto seat...ini tempat duduk kami bertiga..kami dapat seat depan...kalo beli RM10.60 satu seat

ayah duk sebelah ibu...terpisah dengan lorong jalan jer

pak uda & anak-anak depan ayah

yang lain dapat seat belakang...atuk tan...atuk ne & nenek duduk sekali...seat belakang kalo beli RM6.20 satu seat...belakang bising sikit dengar bunyi enjin...depan selesa

mak uda duk blakang terpisah ngan pak uda tapi dekat-dekat jer dengan tempat duduk mama

mama & afiq

paklong bertiga....gambar acik ngan ucu tak der lah plak...


perjalanan dari Pulau Langkawi ke KLIA 2 dijangkakan 55 minit...kami berlepas pukul 7.55 malam .... sampai di ruang udara KL pukul 8.15 malam.... wah...20 minit jer....tapi kami mendarat dalam pukul 8.45 malam.... lama kapal terbang kami pusing kat atas sementara nak dapat kebenaran mendarat...Alhamdulillah selamat pergi dan selamat pulang....percutian singkat yang menyeronokkan....